Когато навън вали …..

Най-новата ни рубрика представя интересни места, събития, културно-исторически и природни забележителности, които си заслужават да бъдат видяни, когато навън вали. Дали живеете във Варна, Камчия или региона, а защо не и далеч – това няма значение, когато душата търси малко спасение от отегчителното ежедневие.

Очакват ни дни на лошо време и дъжд – ето как да преборим скуката :

Сюрреалистичният мустак

Чували ли сте за сюрреализъм? Това е културно движение появило се за първи път през XXв. във Франция. Накратко последователите на това движение се опитват да отразят в творчеството си свръх реалност, диктувана от нашето подсъзнание. Тук важното е как тълкуваме нашите сънища, каква реалност отразява нашето подсъзнание. Повече за сюрреализма можете да си прочете и сами, важно е да отразим известни художници, които творят сюрреалистично – Хуан Миро, Пабло Пикасо, Алберто Джакомети, Салвадор Дали и др. Последният е нашият човек. За него е тази статия. Негови творби можем да видим и то на една ръка разстояние.

И така…. ако навън вали и не е супер приятно време за разходки по плажа – можете да посетите изложбата „Салвадор Дали – Дизайнерски работи”. Над 200 оригинални творби на Салвадор Дали  ще бъдат на показ за нас до 06.06.2023г.

Къде:  гр. Русе – зали „Княз Александър I” и „Русе” – Регионален исторически музей.

Какво ще видите: сериграфии върху коприна, рекламни произведения на Дали, вратовръзки, сувенири на многостранният талант, сребърни барелефи, бижута, скулптури, гоблени и много други авторски произведения.

Когато лошото време ни затваря страницата на приятните разходки по плажа и в гората, ни отваря друга страница – на културата и красотата за окото.

Интересно: “Седналото момиче”, картина от 1925г. на Салвадор Дали се продава на пазара на изкуството, на цена от над 2 млн. долара.

Най-скъпо платената картина на дали е “Portrait De Paul Eluard” , продадена през 2011г за 13,5 млн паунда.

image: Sotheby’s / Portrait de Paul Eluard – Salvador Dalí 1929

Oasis Beach Apartments – Kamchia