Интересно

Пикник на плажа – какво да вземем с нас ?

Когато лятото сме на плажа и събираме тен, слънцето пече силно и ние си мислим само за студена, разхлаждаща напитка или сладолед и за това как да се скрием и хапнем набързо в някое заведение на плажа. Но през приятно хладните пролет и есен, морето също е чудесна дестинация и тогава можем спокойно да се насладим на един романтичен или семеен пикник край брега на порето. Хубаво е, когато планираме своя плажен пикник да вземем някои необходими неща с нас като:

  • важно е да не забравим да вземем храна с нас. Пресните плодове и  зеленчуци са чудесна идея, но към тях можем да добавим още сандвичи, варени яйчица, солети, а да не забравяме и тематичните крекери във формата на рибки, които ще подхранват въображението на децата.
  • напитките също са много важна част от добрия пикник. Вода, безалкохолни, бира или хубаво вино, могат да допълнят чудесно, подготвеното от вас меню.
fresh fruit juices on a tropical beach
  • не бива да забравяме, че слънцето пече силно през всички сезони, затова носете със себе си плажен чадър или тента, която да опънете, за да предпазите вас и децата ви.
  • мокрите кърпички никогане са достатъчни, затова е хубаво да носите със себе си колкото можете по-големи пакети. Всички знаем, че хигиената преди хранене е важна.
  • отварачката и тирбушонът могат да бъдат полезни.
  • винаги можете да вземете игри,  с които да се развличате на пясъка след като хапнете. Топка, фризби или просто карти ще направят почивката ви по-забавна.
  • изберете удобно и голямо одеало, което да е достатъчно за цялото семество.
  • бъдете предпазливи за нахални и гладни морски птици.
  • и не на последно място, хубаво ще бъде да носите и доброто си настроение на пикника.

Есенната разходка по плажа и ползите й за здравето

Спираме ли разходките по плажа, когато лятото свърши?  За повечето от нас морето и плажа са свързани с лятото, топлото време, слънчевите бани, тенът, многото плажуващи и други. Важно е да отбележим, че лекуващата сила на морето се проявява и през останалите сезони. Есенната разходка по плажа е за тези, които искат да се насладят на многото ползи на морската екосистема за здравето. Кожата, мускулите, ставите и костите, вашите дихателни, храносмилателни и нервни системи ще ви благодарят.

С настъпването на есента, температурата на морската вода ще се охлади и когато се потапяте във водата, тялото ви ще се активизира, подобрявайки кръвообращението и отделянето на голямо количество токсини, както и намалявайки подпухналостта. Освен това студената вода е голям съюзник срещу целулита и помага за постигането на особено мека кожа.

Морският бриз е друга причина да се насладите на разходка покрай морето през есента. Знаете ли, че морският бриз увеличава нивата на серотонин или хормонът на щастието? Йодът в морския бриз спомага за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Вашата дихателна система също ще остане здрава благодарение на морския въздух.

Разходките по плажа през есента са едно приятно средство за облекчаване на кожни заболявания. Всичко е благодарениe на вече споменатия йод в морския бриз.

Морската вода е богата и на живи микроорганизми, които произвеждат природен антибиотик, антимикробни и антибактериални вещества. Тези вещества осигуряват здравословни ползи за вас, защото чрез антиоксиданти и витамини могат да навлязат в тялото през кожата, дори и в малки количества.

Шумът на морето се чува много по-добре, когато плажът не е претъпкан с хора. Доказано е, че звукът на вълните може да предизвика усещане за релакс и спокойствие. Освен това високото съдържание на магнезий в морската вода помага да се намали чувството на нервност. Спокойствието на есенното море носи още ползи и за ума. То подобрява концентрацията и креативността.

Ползи за здравето от хапването на морски дарове

Редовното хапване на пресни морски дарове и риба ви поддържа в отлично здраве.
Даряват ни и с полезните и необходими на организма ненаситени мастни киселини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Самите морските дарове пък имат по-малко мазнини от рибата, а доставят на организма същото количество полезни витамини, от което има нужда. Тези деликатеси са пълноценна храна заради съчетанието от лесно усвоими белтъци, витамини и минерали. Те осигуряват баланс в храненето ни и едновременно с това ни зареждат с енергия.

Mорските деликатеси съдържат цяло богатство от вещества- магнезий, селен, желязо, кобалт… Морските храни имат и по-малко калории в сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо. Морските дарове съдържат по-малко количество калории,затова са препоръчителна храна за диети.Все пак морските дарове са тежка храна, с която трябва да се внимава,особено мидите. Важното е винаги да бъдат пресни, за да не предизвикат хранително отравяне