Аладжа манастир – природа, история и спокойствие

На 30км северно от Камчия се намира, скритият в скалите сред горите, Аладжа манастир. Чудесно място за отдих сред природата, но и за нови интересни исторически познания. Когато имаме свободно време и решим да се разходим от Камчия до Варна, можем да продължим маршрута и до манастира, определено си заслужава.

aladzha manastri vhod

С какво грабва вниманието и защо си заслужава да се разходим до там?

peshteren manastir

Аладжа манастир е пещерен и възниква XI ~ XII в., когато се заселват монаси – аскети. На две нива в скалата днес можем да видим около 20тина помещения и 3 църкви. За жалост те са променили първоначалния си облик заради срутвания. Но дори и така, гледката остава интересна. Големи или малки, няма значение, винаги се учудваме на това, как монасите са живели на такава малка площ, спали върху камъните, катерели се из скалните ниши. Заслужавало си е, защото гледката от втората ниша на манастира е потресаващо красива. Виждаме гора, която завършва с море. Самият въздух там е по-различен, наситен с история, чист от горите, носещ настроение.

Освен, че възрастните могат да си отдъхнат сред гората, децата имат много пространство, където да тичат. А селфитата и снимките, които да покажем на приятели, стават много красиви.

detska igra v manastira

Интересно е, че монасите са били откъснати от света в манастира, но те допълнително са искали да бъдат отделени един от друг. Така някои от тях са живели в Катакомби, навътре в гората. Днес до тях може да се стигне по една горска пътека около 700м. навътре в гората. Затворени са за посещение заради срутвания, но и самата разходка до там си заслужава.

В Аладжа манастир можете да видите и уникален аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир”, който се прожектира в определени дни през лятото.

Работното време на манастира е:

1 май – 31 октомври:
9 ч. – 17 ч., без почивен ден.

1 ноември – 30 април:
9 ч. – 16 ч., с почивни дни неделя и понеделник.

Входна такса:
5 лв. за възрастни, 2 лв. за деца.

За настаняване в к.к Камчия, последвайте линка:

https://obk.bg/nastanyavane/