Смокините – плодове на дълголетието

Смокините са познати на човечеството още от самото зараждане на цивилизацията и се отглеждат с цел търговия най-вече в Азия, в Южна Европа, а също в Централна и Южна Америка.

Смокините са хубав, здравословен плод с добро влияние върху човешкия организъм. Те съдържат умерени дози витаминиВ1В6 и К, а също и умерени дози минерали като калий и манганнатрийкалцийжелязофосфор, както и бетакаротен.

Като цяло смокините засищат и се усвояват лесно от организма, спомагат храносмилането, намаляват холестерола, понижават риска от сърдечни заболявания, могат да помогнат при заздравяване на рани и при лечение на кашлица. Смокините се препоръчват за хора с анемия, както и за хора страдащи от заболявания на черния дроб и далака. Смокините нормализират ритъма на сърцето и са полезни в случай на наличие на тромби.

Те са също една от най-добрите алтернативи на захарта. Пюрираните смокини могат да бъдат използвани като подсладители в много рецепти.

Смокините не съдържат мазнини или холестерол и както казахме – в тях има големи количества фибри. Поради тази причина те са перфектна храна а хора желаещи да елеминират излишните килограми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *