Сладоледът- любимо изкушение

Eдно от любимите изкушения в горещите дни – и за деца, и за възрастни, сладоледът се оказва не само удоволствие, но и …лекарство.
 
Историята на сладоледа е стара. Преди 3000 г. в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт – сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

Хипократ е писал, че това лакомство “лекува вялост”. Сладоледът покорява Европа благодарение на венецианския пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай.

Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. А изследвания доказват, че сладоледът се оказва чудесно средство за борба със стреса в ежедневието ни. Млякото и сметаната съдържат триптофан – ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.

Гарнирането на ледения десерт с шоколад въздейства допълнително на мозъка.
Учени вече доказаха, че в какаовите зърна се съдържа вещество, сродно с андреналина. То повишава кръвното налягане, ускорява пулса и представлява природен стимулатор като кофеина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *