Риболов на река Камчия

„Всеки си има вкус“ и наистина е така – за запалените рибари има голямо значение къде, как и каква риба ловят. Разбира се и кога – бракониерският риболов извън разрешения сезон се наказва, както и липсата на риболовен билет. Знаете ли обаче къде има подходящи реки и водоеми за сладководен риболов в близост до добруджанския морски бряг? Оказва се, че местата съвсем не са много.

Липсата на големи реки, които да минават през Добруджанското плато и да се вливат в Черно море, затруднява намирането на подходящи места, където да хвърлите въдицата си. По северното ни крайбрежие най-голямата река е Камчия, минаваща на юг от град Варна. Най-големите язовири в североизточна България – Цонево, Тича и Камчия – са изградени по нейното течение и това на притоците-Луда Камчия и Голяма Камчия.

Реката Луда Камчия може да радва въдичарите с многото си риба само в един район от 3 километра след язовир ” Георги Трайков”.

Водите на река Камчия са богати на много видове едра и дребна риба. Видовете риба, които обитават тези райони са: крайморска мряна, речен и морски кефал, шаран,пъстърва и др.

Риболовът на пъстърва в България е много популярен. Богатите летен и пролетен сезони го правят изключително приятно изживяване, дори и за хора, които никога не са опивали тoзи спорт преди.

Необходимо е разрешение за риболов, което можете да вземето от различни места, включително Бюрото по туризма. Стойността е приблизително €5 – това ви позволява да ловите риба навсякъде в България, в рамките на една година.

Като член на риболовно сдружение може да получите 20 % намаление от таксата, но само срещу представяне на  валидна членска карта.

Британски специалисти доказаха благотворните ефекти от риболовната терапия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *