С какво е полезна динята

Лято, море, слънце и… парче студена и свежа диня. Освен че е вкусна, динята се оказва и изключително полезна за здравето.Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.

Този прекрасен летен плод съдържа 91,5% вода, но е и богат на антиоксиданти, които се откриват в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни.Тези антиоксиданти помагат за борбата със свободните радикали и съответно подобряват имунната система.Според някои специалисти динята може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.Експертите съветват да съхраняваме динята на стайна температура, за да можем да се възползваме от всичките ѝ здравни ползи:

  • за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане.
  • добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата 
  • работи за предотвратяване на тумори на дебелото черво и ректума.
  • Семената на динята съдържат веществото, което помага при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.
  • Дините съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки.Испански учени установиха, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден.

Динята е и плод, и зеленчук-динята е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. И тъй като динята е и зеленчук, кората ѝ също е ядлива.

 Поради факта, че е нискокалорична, динята влиза в състава на различни диети и е много подходяща за храна през разтоварващи дни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *