Слънчогледите или така наречените ” слънчеви цветя”

Слънчогледът произхожда от степта на Северна Америка, където и до сега се срещат диви форми. От векове се изследва феномена, как слънчогледите следват слънцето в небето. Те обръщат цветовете си от изток на запад в продължение на деня.

Оказва се, че движенията на слънчогледите са следствие от техния вътрешен часовник и че тази промяна на позицията не само прави листата им по-големи, но ги прави и по-привлекателни за пчелите.

Още от 1898 г. учените са наблюдавали как слънчогледите започват деня с лице към изток, постепенно се обръщат на запад и се връщат отново към изток през нощта. Но никой не е успял да разбере какво регулира този процес.

За да разберат дали растенията имат собствени биологични часовници, които се регулират от Слънцето, учените провеждат серия от експерименти.

Първо те поставили слънчогледите на запад, така че да им попречат на обичайните сигнали от Слънцето и показали, че по този начин могат да нарушат движението им.

След това поставили цветята в лаборатория при постоянна светлина и наблюдавали, че в продължение на няколко дни те продължават да се обръщат. „Това е точно типът поведение, което бихте очаквали от един механизъм, задвижван от вътрешен часовник, обяснява Хармър.

Но какво всъщност ги кара да се движат? Екипът показва, че причината е, че едната страна на стъблото им расте по-бързо от другата в зависимост от времето на деня, което кара растението да обръща глава. Учените открили, че сутрин определени гени са били изразени повече от източната страна на стъблото, а следобед обратното.

Tова е първият път,в който учените са успели да се свържат с генетичните особености и поведението на растение в естествени условия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *