5 плюса на настаняването в апартамент за лятната почивка

Когато планираме любимата ни лятна почивка, най-дълго време ни отнема обмислянето къде да отседнем. Голямото разнообразие от места за настаняване прави изборът ни по-труден. Често когато напишем желаната дестинация в google, като например „Камчия“, ни излизат реклами на хотели, бунгала и комплекси. Има чудесни оферти за хотели с добро обслужване и на разумни цени, но обширният апартамент в повечето случаи е доста по-предпочитан от еднотипната хотелска стая. В тази статия ще открием 5 плюса на настаняването в апартамент за лятната ни почивка.

  • Дом далеч от дома

Чудесна причина е, че се настаняваме в апартамент, който ни предоставя уюта на дома и все пак далеч от дома ни. Апартаментът ни предоставя едно от най-желаните условия на всеки почиващ, а именно личното пространство. Така избягваме шумните хотелски гости, ранното събуждане от камериерките, както и стотиците гости, плуващи в басейна на хотела. Оазис Бийч Апартаменти – Камчия предлага уют и спокойствие на своите гости далеч от дома.

  • Да сготвиш любимата си храна с местни продукти

Дори и готвенето да не е „нашето“ нещо, то наличието на кухня в мястото, където сме отседнали е истински плюс. Закуската е бърза и лесна, приготвянето на кафе също. А ако сме отседнали мама, тати, баба, дядо, братчето и сестричето, то направата на палачинки е истинска забава, а консумирането им на терасата, отдавайки се на морски бриз, слънчеви лъчи и спокойствие е плюс за цялото семейство.

  • Семейство и приятели „ЗАЕДНО“

Когато пътуваме 6 членно семейство или по приятелски, често един от главните ни проблеми е настаняването. Защо? Защото искаме да сме заедно, а можем да бъдем в една хотелска стая най-много до четирима. Баба и дядо остават отделно, а пък мама и тати нямат никакво лично пространство. Настаняването в апартаменти премахва това неудобство. Как?  Ето пример: Оазис Бийч Апартаменти – Камчия разполага с апартаменти с две спални и хол с разтегаем диван. (https://obk.bg/nastanyavane/2bedroom/apartament-s-dve-spalni-large/ ) Мама и тати в едната спалня, баба и дядо в другата, а децата на дивана в хола, пред телевизора. И най-важното всички заедно и то без да навлизаме в личното пространство на другия.

  • Съотношение цена – качество

Тенденцията е, че апартаментите под наем, на самообслужване, предлагат по-добро съотношение цена-качество от хотелите. Това се отнася най-вече за пътуващи семейства и групи приятели. Цената на човек в повечето случаи е доста по-ниска спрямо настаняването в хотел. А готвенето ни спестява от посещението на ресторанти и гостилници и харченето на пари. Използването на безплатните басейни в комплекс Оазис Бийч Камчия е допълнителна полза за нашите гости.

  • Повече места за релакс

Особено за семействата с малки дечица, завърнали се от морето, тичането на децата на едно място в хотелската стая със сигурност не е приятно. Повечето пространство осигурява комфорт за всички. Докато мама и тати си почиват в хола, децата са си легнали в спалнята. А ако сте настанени в комплекс като Оазис Бийч Апартаменти, то децата могат да си играят с други дечица, тичайки по тревните площи или в билярдната зала, докато мама и тати си почиват около басейна.

Апартаментът: по-добрата версия на хотелската стая.

“It is nice finding that place where you can just go and relax.” –Moises Arias

Птиците в резерват Камчия. Кои птици можем да срещнем?

black_stork
Знаете ли, че черният щъркел често е наричан отшелник, защото избягва населени места и търси вековни дървета, на които да построи гнездата си.

Ще открием биосферен резерват „Камчия“ по долното течение на река Камчия в местността Камчийски пясъци и землищата на общините Аврен и Долни чифлик. Тук се намира и курортен комплекс със същото име.

В резервата срещаме над 245 вида растения, дървета и блата. Богат на ендемични видове като лилавата примула (иглика) и оранжев мак, останал ни от ледниковия период, биосферен резерват „Камчия“ е интересно късче от природата на България. Горите са лонгозни, състоящи се от полски ясен, полски клен, полски бряст, черна елша и др, а в заблатените територии на гората виждаме тръстика и теснолистен папур. В река Камчия живеят над 39 вида риби и блатни костенурки.

Представителите на орнитоложкия туризъм, както и любителите на птици, отдали се на плаж тук, биват очаровани от богатото разнообразие в резервата. В района са установени около 237 вида птици, сред които най-интересни за повечето хора са черният щъркел, морският орел и соколът Орко. Повечето от орнитолозите споделят, че са срещали тук сив кълвач, черногърбо каменарче, осояд и други. За чужденците Камчия все още е едно от най-добрите места в Европа, къде може да срещнем полу-яка (полубеловрата) мухоловка.

Камчия предлага на своите посетители природа, плажове, разнообразие от флора и фауна и достатъчно места за настаняване. Любителите на птици могат да съчетаят една приятна морска почивка с наблюдение, заснемане и откриване на нови пернати приятели.

Смокините – плодове на дълголетието

Смокините са познати на човечеството още от самото зараждане на цивилизацията и се отглеждат с цел търговия най-вече в Азия, в Южна Европа, а също в Централна и Южна Америка.

Смокините са хубав, здравословен плод с добро влияние върху човешкия организъм. Те съдържат умерени дози витаминиВ1В6 и К, а също и умерени дози минерали като калий и манганнатрийкалцийжелязофосфор, както и бетакаротен.

Като цяло смокините засищат и се усвояват лесно от организма, спомагат храносмилането, намаляват холестерола, понижават риска от сърдечни заболявания, могат да помогнат при заздравяване на рани и при лечение на кашлица. Смокините се препоръчват за хора с анемия, както и за хора страдащи от заболявания на черния дроб и далака. Смокините нормализират ритъма на сърцето и са полезни в случай на наличие на тромби.

Те са също една от най-добрите алтернативи на захарта. Пюрираните смокини могат да бъдат използвани като подсладители в много рецепти.

Смокините не съдържат мазнини или холестерол и както казахме – в тях има големи количества фибри. Поради тази причина те са перфектна храна а хора желаещи да елеминират излишните килограми.

Почивка и през септември, чакат ни два дълги уикенда..

Лятото постепенно отминава, но и през следващия месец ще имаме възможност за активна почивка.

Eвтино море очаква всички, които изберат българското море през септември. Офертите стават все по-изгодни, а намаленията вече се усещат преди да е изтекъл август.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата .През първите няколко дни от месеца ще е предимно слънчево и в по-голямата част от страната горещо с максимални температури между 31° и 36°

На 23 септември в 10 ч. и 50 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Така че, се възползвайте от всеки един слънчев и топъл ден докато можете.

Сладоледът- любимо изкушение

Eдно от любимите изкушения в горещите дни – и за деца, и за възрастни, сладоледът се оказва не само удоволствие, но и …лекарство.
 
Историята на сладоледа е стара. Преди 3000 г. в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт – сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

Хипократ е писал, че това лакомство “лекува вялост”. Сладоледът покорява Европа благодарение на венецианския пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай.

Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. А изследвания доказват, че сладоледът се оказва чудесно средство за борба със стреса в ежедневието ни. Млякото и сметаната съдържат триптофан – ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.

Гарнирането на ледения десерт с шоколад въздейства допълнително на мозъка.
Учени вече доказаха, че в какаовите зърна се съдържа вещество, сродно с андреналина. То повишава кръвното налягане, ускорява пулса и представлява природен стимулатор като кофеина.

Риболов на река Камчия

„Всеки си има вкус“ и наистина е така – за запалените рибари има голямо значение къде, как и каква риба ловят. Разбира се и кога – бракониерският риболов извън разрешения сезон се наказва, както и липсата на риболовен билет. Знаете ли обаче къде има подходящи реки и водоеми за сладководен риболов в близост до добруджанския морски бряг? Оказва се, че местата съвсем не са много.

Липсата на големи реки, които да минават през Добруджанското плато и да се вливат в Черно море, затруднява намирането на подходящи места, където да хвърлите въдицата си. По северното ни крайбрежие най-голямата река е Камчия, минаваща на юг от град Варна. Най-големите язовири в североизточна България – Цонево, Тича и Камчия – са изградени по нейното течение и това на притоците-Луда Камчия и Голяма Камчия.

Реката Луда Камчия може да радва въдичарите с многото си риба само в един район от 3 километра след язовир ” Георги Трайков”.

Водите на река Камчия са богати на много видове едра и дребна риба. Видовете риба, които обитават тези райони са: крайморска мряна, речен и морски кефал, шаран,пъстърва и др.

Риболовът на пъстърва в България е много популярен. Богатите летен и пролетен сезони го правят изключително приятно изживяване, дори и за хора, които никога не са опивали тoзи спорт преди.

Необходимо е разрешение за риболов, което можете да вземето от различни места, включително Бюрото по туризма. Стойността е приблизително €5 – това ви позволява да ловите риба навсякъде в България, в рамките на една година.

Като член на риболовно сдружение може да получите 20 % намаление от таксата, но само срещу представяне на  валидна членска карта.

Британски специалисти доказаха благотворните ефекти от риболовната терапия.

С какво е полезна динята

Лято, море, слънце и… парче студена и свежа диня. Освен че е вкусна, динята се оказва и изключително полезна за здравето.Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.

Този прекрасен летен плод съдържа 91,5% вода, но е и богат на антиоксиданти, които се откриват в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни.Тези антиоксиданти помагат за борбата със свободните радикали и съответно подобряват имунната система.Според някои специалисти динята може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.Експертите съветват да съхраняваме динята на стайна температура, за да можем да се възползваме от всичките ѝ здравни ползи:

  • за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане.
  • добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата 
  • работи за предотвратяване на тумори на дебелото черво и ректума.
  • Семената на динята съдържат веществото, което помага при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.
  • Дините съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки.Испански учени установиха, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден.

Динята е и плод, и зеленчук-динята е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. И тъй като динята е и зеленчук, кората ѝ също е ядлива.

 Поради факта, че е нискокалорична, динята влиза в състава на различни диети и е много подходяща за храна през разтоварващи дни.

Слънчогледите или така наречените ” слънчеви цветя”

Слънчогледът произхожда от степта на Северна Америка, където и до сега се срещат диви форми. От векове се изследва феномена, как слънчогледите следват слънцето в небето. Те обръщат цветовете си от изток на запад в продължение на деня.

Оказва се, че движенията на слънчогледите са следствие от техния вътрешен часовник и че тази промяна на позицията не само прави листата им по-големи, но ги прави и по-привлекателни за пчелите.

Още от 1898 г. учените са наблюдавали как слънчогледите започват деня с лице към изток, постепенно се обръщат на запад и се връщат отново към изток през нощта. Но никой не е успял да разбере какво регулира този процес.

За да разберат дали растенията имат собствени биологични часовници, които се регулират от Слънцето, учените провеждат серия от експерименти.

Първо те поставили слънчогледите на запад, така че да им попречат на обичайните сигнали от Слънцето и показали, че по този начин могат да нарушат движението им.

След това поставили цветята в лаборатория при постоянна светлина и наблюдавали, че в продължение на няколко дни те продължават да се обръщат. „Това е точно типът поведение, което бихте очаквали от един механизъм, задвижван от вътрешен часовник, обяснява Хармър.

Но какво всъщност ги кара да се движат? Екипът показва, че причината е, че едната страна на стъблото им расте по-бързо от другата в зависимост от времето на деня, което кара растението да обръща глава. Учените открили, че сутрин определени гени са били изразени повече от източната страна на стъблото, а следобед обратното.

Tова е първият път,в който учените са успели да се свържат с генетичните особености и поведението на растение в естествени условия.

Джулай Морнинг

Джулай Морнинг е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Това събитие е замислено като символ  на новото начало и очакване на по-добро бъдеще.

Възниква като хипи празник във Варна през 1980 г., но по-късно честването му се премества в село Варвара, община Царево. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън на най-източния бряг на страната ни – скалите при Камен бряг, където слънцето първо огрява България. От доста години цялото събитие протича доста организирано. Има изградена сцена, на която свирят най – различни групи.

С течение на времето “Джулай морнинг” добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната, по бреговете на реки и езера, стига да имат добра видимост към изток – посоката на изгрева. Други популярни локации са плажът на река Камчия, къмпинг Делфин, връх Вихрен и нос Емине.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Представата за Джулай морнинг е запазена и до днес. Според някои той има смисъл на бягство от от оковите на големия град. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще, а в по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Слънцезащитните кремове

Една от най-важните грижи на съвременния човек е грижата за кожата и превантивната защита от слънцето. Често обаче слънцезащитните продукти съдържат в себе си вещества, които също могат да нанесат немалко вреди.

Така например, повечето слънцезащитни продукти имат силно химичен състав. Само поглед към съдържанието е достатъчен, за да се откажем напълно от тях.

Излагането на слънце, е най-добрият начин за добиване на витамин D . Слънцезащитените продукти обаче блокират производството на витамин D в кожата.

Нови изследвания дори показват, че хора, които прекарват по много време навън и не изгарят, са по-малко застрашени от появата на меланома.

Съставките в слънцезащитната козметика попадат не само върху кожата, а и в кръвта.Особено податлива на подобна абсорбация, е детската кожа. Поради това не трябва да се използва козметика, чиито състав е неизяснен.

Парабените са най-широко използваните консерванти в слънцезащитната козметика. Тъй като са извлечени от растителни и петролни източници, те могат да предизвикат дразнене на чувствителна кожа .

По-голямата част от слънцезащитните продукти на пазара съдържат токсични вещества или химикали, които смущават ендокринната система По този начин те могат да нарушат хормоналния баланс в тялото ни.

Може би най-голямата вреда, която нанасят слънцезащитните продукти, е заблудата, че използването им позволява безразборното излагане на слънчевите лъчи.Затова е важно да знаем колко време можем да прекарваме под слънчевите лъчи, когато кожата придобие лека розовина, оставането на слънце без защита след това вече може да навреди на кожата и организма ви.