Слънцезащита

– тенденции 2024

В повечето случаи свързваме слънцезащитата с лятото, плажа и прекомерното излагане на слънце. Според лекари и експерти, обаче, слънцезащитния крем трябва да е ежедневна рутина за нас. За да се предпазим от вредните лъчи е хубаво сутрин, било то дори и зимата, да нанасяме крем върху лицето, шията, гърдите и ръцете. Това ни помага да предпазим кожата и да я запазим красива без петна, бръчки или изгаряния.

Има 2 вида UV лъчи – UVA и UVB

UVA – чрез тях кожата потъмнява по-бързо, появяват се петна и бръчки, а ако навлязат по-дълбоко в кожата водят и до кожни болести.

UVB – изключително вредни за тялото. Те водят до тежки изгаряния и заболявания на кожата.

Когато си купуваме слънцезащитен крем, лосион или стик е добре да следим те да предпазват и от двата вида лъчи. Важно е и винаги да проверяваме срока на годност на продуктите преди да ги закупим.

SPF или така наречения „слънцезащитен фактор“ показва доколко нашата защита е ефективна спрямо и двата вида ултравиолетови лъчи. Колкото по-висок е индексът, толкова по-добре е защитена кожата.

Ето и един съвет от нас: тъй като някои части на тялото са по-предразположени към изгаряния от други, то тях следва да ги третираме по-често и да им обръщаме повече внимание. Това са: раменете, гърбът и носът. Хубаво е когато се мажем със слънцезащита, най-вече лятото, да не забравяме ушите и участъците около устата и очите. Да, и тях!

Според проучванията :

* 45% от жените в Китай се интересуват от слънцезащитни продукти само, ако те имат и други допълнителни ползи за кожата

* 89% от жените във Великобритания споделят, че страхът от тежко заболяване на кожата ги е подтикнал да използват SPF продукти.

* Една от световните, водещи марки, които предлагат изчистени от химия, слънцезащитни изделия е българска.

Тенденции 2024г.

Тази година на преден план излизат слънцезащитните стикове. Все още масово се използва SPF крем, но стикът и серумът навлизат стремглаво и на нашия пазар. Също така, източно азиатската козметика, която се е специализирала в предлагането на слънцезащита с допълнителни ползи за кожата, се превръща в световен тренд номер 1.

Тук ще изброим някои от посочените за най-търсени в България продукти за защита на кожата от слънцето. Това със сигурност не е реклама 🙂

  • * Melabel Sun SPF 50+ хидратиращ крем за лице с UV защита на българската марка biotrade, България
  • * Xидратиращ крем за лице SPF30 UVA + UVB на CeraVe, Франция
  • * ANTHELIOS UVMUNE 400 SPF50+ ФЛУИД от La Roche-Posay, Франция
  • * Lumene SPF 30 NORDIC-C Valo озаряващ крем с минерален филтър, Финландия
  • * Биослънцезащитен лосион “Baby&Family” SPF 50 – Wooden Spoon, България
  • * Round Lab Birch Juice Moisturizing Sun Cream SPF50+ PA++++ – Round Lab, Южна Корея
  • * Beauty of Joseon Matte Sun Stick: Mugwort + Camelia – Beauty of Joseon, Южна Корея
Източници: Edna.bg, Mintel.com,Cosmopolitn,Spisanie8.bg и др.