Открийте вашият път сред природата

Природата около Оазис Бийч Апартаменти - Камчия обуславя приятни и освежаващи велоразходки. Гората, морето, лонгоза, полето всичко наоколо пречиства, нуждаещата се от спокойствие и чист въздух, зажадняла за забавления душа.  За хората, обичащи спорта, разходката с колело спомага за топенето на калории, но и им предоставя забаление и отмора. На Ваше разположение са нашите велосипеди, които може да наемете и да започнете желаната разходка.

 

Ентусиастите, любители на пешеходните разходки сред природата, определено разполагат с богат избор на маршрути. Ще Ви ги разкрием виртуално и след това сте Вие на ход. Дали ще използвате сутринта за плаж, а следобеда за раходка или обратното, важното е едновременно да отпочивате и да се забавлявате сред природата.

Маршрут Хижа Черноморец – река Камчия (дължина 15,81км. с поставена маркировка за екопътека)

Започваме от крайна точка река Камчия, която за нас е начало на маршрута, тъй като сме отседнали тук.

Преминаваме през гората покрай ресторант Крузо, Парк Хотел Камчия, Хотел Лонгоз (където вече ни остава да изминем още само 15км.) Спортен комплекс Камчия, след което навлизаме в гората. Когато сме изминали два километра, на изток от нас вече се намира Къмпинг Рай.

Продължаваме по маршрута и подминаваме Къмпинг Рай, на изток от нас се намира вилно селище Нептун. А когато ни остават само 13 км. до крайната точка вече сме подминали и Къмпинг Романтика.

Продължаваме на север по маркираната ни пътека, която вече разкрива нови гледки. На изток гора, а на запад обработени полета. Малко след изминатите от нас почти 4км., на запад забелязваме, в красивото, насеяно със слънчоглед, поле, две идентични сгради. Да това сме ние Oasis Beach Apartments. Можем да завършим маршрута си тук и да се приберем, а можем и да продължим, за да открием още природни красоти.

обк

Продължаваме нашата разходка сред природата и когато вече ни остават само 9км. до крайната точка, хижа Черноморец, на запад от нас се намира точно онази низина и път в ниското, които разделят село Близнаци на Горен и Долен Близнак.

село близнаци

От там нашата маркирана пътека продължава малко по-на изток и отново ни разкрива изцяло горска гледка. Точно на изминати 8км (или половината път) на изток от нас, посока плажа се намира Военноморска база Родни Балкани.

военноморска база родни балкани

Пътят на север към последната точка се изменя. Пейзажа пак се сменя между гора и поле. Когато вече ни остават 2км до последната спирка, на изток от нас се намира плаж Близнаци, а точно пред нас  Защитена местност Лиман, покрай която и минаваме.

местност лиман

На разстояние 1км от Хижа Черноморец, на изток от нас се разкрива небезизвестния плаж Паша дере. Чист, красив, девствен. Идеално място за любителите на усамотените плажове.

плаж паша дере

И така след изминати почти 16км. достигаме крайната си точка Хижа Черноморец.

хижа черноморец

Не е задължително да преминете по целия маршрут. Може да се разходите колкото успеете, важното е да се заредите с положително енергия, чист въздух и много любов към природата.

 

Източници: https://www.rodnibalkani.com/?page_id=2886 / https://www.alltrails.com/explore/map/map-0baf163--45

Курортен комплекс Камчия се е променил много през годините, но все още не е застроен и бетониран. Природата е навсякъде около нас, плажа е спокоен, голям и незастрояван. Тук ще Ви разкрием какво са представлявали някои, от вече рзрушените места. А Вие след това можете да се разходите сами, с децата, с внуците, за да разгледате и да си представите какво е било преди. Някои от Вас може дори до имат скъпи спомени, свързани с посочените места.

Преди години к.к Камчия е разцъфтявал и посрещал хиляди гости от Европа и България. Местните казват дори, че на този голям плаж не е имало място, където някой да си постави кърпата. Можело е да отседнете на бунгало, а да вечеряте в луксозен, голям ресторант. Младите са се забавлявали в ресторантите и кръчмите, след което са продължавали към някоя от тогавашните дискотеки. Курорта все така е бил зелен, защото както сега, и тогава гостите са се наслаждавали на чист въздух, красив плаж, синьо море и зелена гора.

Тук ще Ви разкажем за 8 от малко познатите, на туристите, кътчета от миналото на к.к Камчия:


Нощен клуб “Black and White”, в последствие и дискотека „Lucifer“

Работел за последно преди повече от 15г., клубът-дискотека събирал гостите на Камчия, които искат да танцуват. Като повечето подобни места, бил най-пълен с хора в петък и събота. Тогава купонът продължавал до първи петли. Деветдесетте години на Камчия са работели няколко дискотеки.


На следващата снимка, ще видите още една дискотеките в миналото -„Русалка“, която преди две години беше посъживена и работеше като бар и клуб на плажа.

Rusalka

„Снек-бар Лазур“ или по-познат сред местните като „Шестоъгълника“

е бил от онези малки кътчета на централно място, които са се сблъсквали с хиляди туристи на ден. За последно работел може би през деветдесетте година на XXв., „Шестоъгълника“ е бил отличен пример за крайбрежно капанче.


„Пилето“

По пътя към станция „Рай“ откриваме малка кръчма, най-много посещавана от местните, за последно преди повече от 15г.


На снимките по-долу виждаме множество вече разрушени бараки, но навремето, процъфтяващи места, създадени да обслужват многото туристи, разстилащи палатките си, около тях. Според местните, на това място е имало много палатки, толкова, че новодошлите, желаещи да къмпингуват са били пренасочвани към други места, поради пълна заетост.


„Горска среща“

Отдавна, както се вижда по разрушенията, е работел и ресторант „Горска среща“. Както забелязваме по снимките, ресторантът е доста голям, приютявал е редовно гости на комплекса.


Отправяме се към може би най-големият ресторант на територията на комплекс Камчия. Масивен, построен на голяма площ сред гората, неговата осанка все още величествено се откроява. За жалост не знаем името му. За последно е работел през шейсетте години на XXв.


„Гъбката“

Преди години място, от което да си вземеш нещо за разхлада, днес място, на което да направиш селфи с детето.


Пътят през гората ….

пътят през гората

„Бункерът“

По името ще го познаете. Първо бункер, после заведение, сега, за съжаление, една развалина. Но ако се качите да го разгледате, ще имате и чудесна гледка към плажа и морето. Препоръчително е пеш, защото е много лесно да заседнете с колата.

Източник: https://obk.bg/blog

В района на к.к Камчия са установени около 237 вида птици, сред които най-интересни за повечето хора са черният щъркел, морският орел и соколът Орко. Повечето от орнитолозите споделят, че са срещали тук сив кълвач, черногърбо каменарче, осояд и други. За чужденците Камчия все още е едно от най-добрите места в Европа, къде може да срещнем полу-яка (полубеловрата) мухоловка.

Заповядайте, съчетайте лятната почивка на семейството с Вашето любимо занимание. Тук има какво да видите.

Previous Image
Next Image

info heading

info content